10 Ocak 2010 Pazar

Brisbane Şampiyon Kim Clijsters ve Andy Roddick

Avustralya Açık öncesi hazırlık turnuvası ve yılın ilk ciddi sınavlarından Brisbane International Tenis Turnuvası bitti.

Justine Henin
Brisbane International'da ilk turda Nadia Petrova engelini 7-5 / 7-5'lik setlerle geçen Justine Henin, yeniden başladığı tenis kariyerine galibiyetle giriş yaptı.İlk resmi maçında Petrova'yı elemekten dolayı oldukça mutlu görünen Belçikalı raket, "Tenisi bıraktığım günden daha iyi durumdayım" sözlerini söyledi.
İkinci Round:Justine HENIN-Sesil KARATANTCHEVA 6-4 6-3
Brisbane'da en zorlu maçını çeyrek finalde Macar Czink ile oynadı...Genç rakibini 6-2, 3-6, 7-6'lık setlerle saf dışı bıraktı.Açılış setini 31 dakikada alan Belçikalı tenisçi ikinci seti kaybetti, üçüncü setin başında da servisini kırdırdı. Geri düştükten sonra durumu eşitleyen Henin seti tiebreak ile kazanarak maçı bitirdi.
Yarı finalde Ana Ivanovic'i 6-3 ve 6-2'yle geçen Henin adını finale yazdırdı.Henin maçtan sonra, "Benim için finale kalmak sürpriz oldu. 18 ay aradan sonra tenise geri dönmek kolay değil" diye konuştu.


Kim Clijsters
İlk round: Kim Clijsters -Tathiana Garbin 6-2 6-1
Belçikalı raket, Alicia Molik karşısında ilk 8 oyunu kazandıktan sonra 6-0 ve 6-3'lük setlerle adını 3.tura yazdırdı.Clijsters, tenisi bıraktıktan sonraki 3. turnuvasında da galibiyet serisini sürdürmüş oldu.Clijsters 1980'den beri Grand Slam kazanan ilk anne tenisçi olma özelliğini kazanmıştı.
Çeyrek Final:Kim Clijsters-Lucie SAFAROVA 6-1 0-6 6-4
Yarı finalde Andrea Petkovic engelini 6-4 ve 6-2 ile geçen Belçikalı raket, vatandaşı Henin gibi finale yükseldi.

Turnuva Finali
Avustralya'da düzenlenen toplamda 220 bin dolar para ödüllü WTA Brisbane International tenis turnuvası tek bayanlar finalinde iki ezeli rakip Kim Clijsters ile Justine Henin karşı karşıya geldi.
Pat After Arena'nın sert zemininde iki Belçikalı raketin çarpışmasında gülen isim 6-3, 4-6, 7-6 (7-5)'lik setlerle 2-1 kazanan son ABD Açık şampiyonu Kim Clijsters oldu.
İki büyük yeteneğin 2 saat 24 dakikalık mücadelesi nefesleri kesti.
İlk seti Clijsters 6-3 kazandı. İkinci sette Belçikalı seri oyunla durumu 4-1 yaptı ama o anda bir dev uyandı. Justine Henin muhteşem bir dönüşle bu seti 4-1'den 6-4 alarak oyunu final setine taşıdı.Heyecanın doruğa ulaştığı final setinde ise momentum Henin'den yanaydı. Herşeyiyle üst düzey kalitede giden maçta Kim Clijsters Henin'in 5-4 üstünlüğü varken iki maç puanını kurtarmayı başardı ve bir mucize dönüş de o gerçekleştirdi.Tie-break'e giden maçta Clijsters Henin'in hatalarını iyi değerlendirdi durumu 6-2'ye getirdi. Tie-break'te 6-2'den Henin'in durumu 6-6 yapması enteresandı. Durum 6-5'ken Clijsters'ın vuruşundan sonra şampiyonluk sevinci yaşarken hakemin topun dışarıda olduğu kararını vermesi skoru bir anda değiştirerek Henin'i tekrar maçın içine soktu ama Clijsters aldığı puanla maça son noktayı koydu.
Henin maçın belirli bir bölümünde özellikle ikinci servislerde ciddi problemler yaşarken, Kim Clijsters'ın zaman zaman çok iyi motive oluşu ve aldığı mucize puanlar alkışların üzerinde toplanmasını sağladı. İki raket tarafından gelen jeneriklik puanlar tenisseverleri mest etti.
NE DEDİLER?
Dev maçın ardından düzenlenen kupa töreninde ilk olarak sözün verildiği Justine Henin: "Geri dönmem harika. Kim'i tebrik ediyorum. Müthiş bir kavgaydı. Büyük bir zevk aldım. Geri dönüş turnuvamı çok özel hale getirdiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum, daha iyisini düşünemezdim" dedi.
Şampiyon Kim Clijsters ise: "Ne maçtı ama! Bu sene çıtayı çok yukarı koyduk. Müthiş bir turnuva, müthiş bir başlangıç oldu. Justine'ni tebrik ediyorum. Bütün hafta boyunca çok üst seviyede oynadı" ifadelerini kullandı.
Bu arada Kim Clijsters'ın kazandığı para ödülünün hafta içinde ziyaret ettiği Brisbane Çocuk Hastahanesi'ne bağışlandığının anons edilmesinden sonra Pat Rafter Arena'da bulunan izleyiciler Belçikalı raketi ayakta alkışladı ve duygusal anlar yaşandı.


Erkekler
ABD'li Andy Roddick, Çek tenisçi Radek Stepanek'i 7-6 ve 7-6'lık setlerle 2-0 yenerek, şampiyon oldu.Stepanek geçtiğimiz yıl bu turnuvada hem tekler, hem de çiftlerde şampiyon olmuştu.İki seti de tie-break sonucu kazanan Andy Roddick, kariyerindeki 28. tekler şampiyonluğuna ulaştı.
Andy Roddick -Peter Luczak 7-6(5) 6-2
Andy Roddick -Carsten BALL 7-6(0) 6-3
Andy Roddick -Richard GASQUET 6-3 7-6(5)
Andy Roddick -Tomas BERDYCH 1-6 6-3 6-4

Tüm sonuçlar

kaynaklar: tenishaber.com , brisbaneinternational.com

Doha Tenis Turnuvası

Yine müthiş bir turnuvayı geride bıraktık.Davydenko, olağanüstü performansıyla iki seribaşını eleyerek kupaya ulaştı.

Federer

Turnuvaya fırtına gibi başladı.Belçikalı rakibi Christophe Rochus karşısında ilk sete her zaman olduğu gibi yine hızlı giren İsviçreli raket, yalnızca 1 oyun kaybetti: 6-1 . Oldukça ciddi oynayan Roger Federer 2.seti de 6-2'yle cebine koyup, maça 56 dakikada nokta koydu.

Rus rakibi Evgeny Korolev'i de set vermeden geçerek adını çeyrek finale yazdırdı...(6-2 / 6-4)
Bu kez 63 dakikada maça nokta koyan İsviçreli, 36 winnerla rahat bir maç çıkardı.

Ernest Gulbis'i final setin son oyunlarında teslim alarak yarı finale yükseldi...İlk seti 2-6 kaybetse de, kariyeri için bu maçı bir çıkış olarak gören Letonyalı tenisçi pes etmedi ve 2.sette Federer'den set alan ilk isim oldu: 4-6.Karşılaşmanın final setinde önce Federer servis kırsa da, Gulbis 6.oyunda yeniden durumu eşitledi. Zor dakikaların tecrübeli ismi Roger Federer, 9.oyunda bir kez daha servis kırarak heyecanlı geçen maçı kendi lehine çevirdi: 6-4

Yarı finalde her 2 sete de çok iyi başlayan Rus raket Davydenko, Federer'e set vermedi ve Doha'da adını finale yazdırdı(6-4 6-4). Yıllardır Federer'e karşı maç kazanamayan, 12 maç yüzü gülmeyen Davydenko, son üç aya 2 Federer galibiyeti sığdırmanın keyfini yaşadı.


Nadal

Geçtiğimiz sezonun son bölümünde aldığı başarısız sonuçlarla birlikte yeni yıla oldukça hırslı giren Rafael Nadal, Doha'daki ilk maçında çok etkili gözüktü...Dünya sıralamasında 93. sırada bulunan İtalyan raket Simone Bolelli'yi 6-3 ve 6-3'lük setlerle saf dışı bırakan Rafael Nadal, Doha'ya galibiyetle başladı.İspanyol tenisçi, etkili forehand'leriyle sonuca gitti.

Yavaş yavaş klasik baseline oyununa dönen Rafael Nadal, Potito Starace karşısında da oldukça formda ve rahattı.Her iki seti de 6-2'lik skorlarla geçen İspanyol raket, özellikle forehand'leriyle sonuca giderken, Doha'da son 8'e girmeyi başardı.

Belçikalı Steve Darcis'i de yenmekte zorlanmadı.İlk seti 27 dakikada 6-2 kazanan dünya klasmanının 2 numarası, 2.sette de 2-0 önde iken rakibin maçtan çekilmesiyle tur atlayan isim oldu.

Oldukça rahat set skorlarıyla adını finale yazdıran Rafa, üst üste 2. finalini oynamaya hak kazandı. Viktor TROICKI karşısında ilk seti 6-1 alan İspanyol raket, 2.sette de 6-3'le güldü ve beklenildiği gibi finale çıktı.

Finalde 2 saat 42 dakika süren müthiş bir maç izlendi. Rafael Nadal'ın şampiyonluk puanlarını harcadığı finalde Nikolay Davydenko şampiyon olarak müthiş çabasının karşılığını aldı...Rafael Nadal'ın fırtına gibi girip 0-6 kazandığı ilk setten sonra olanlar oldu ve müthiş bir final maçı izlendi.
İkinci sette Davydenko direncini arttırırken, önce servis kırdı ve skor 5-4 lehine iken set puanlarından faydalanamadı.Üstelik Nadal'ın servis kırmasıyla set tie-breake uzadı. Tie-breake iyi başlayan Davydenko'ydu fakat Nadal'ın geri dönmesi ve maç puanları harcaması, heyecana heyecan kattı.Karşılıklı yapılan mini-breakler neticesinde Davydenko seti kazanan isim oldu. 7-6
Final setine Nadal servis kırarak başladı ama Rus rakibinin maçı bırakmaya niyeti yoktu, servis kırdığı gibi 5-4 öne geçti ve son oyunda eline geçirdiği 2 maç puanından yararlanarak şampiyonluğunu ilan etti. 6-4

ATP Tour'un en inatçı tenisçilerinden biri olarak kabul edilen Rafael Nadal'ı bile bezdiren Nikolay Davydenko, rakibini üst üste 3.kez bir finalde mağlup etti.

Turnuvanın tüm sonuçları için tıklayınız.

kaynak: tenishaber.com

6 Ocak 2010 Çarşamba

Teniste Son Gelişmeler- 6 Ocak 2010

Merhaba Arkadaşlar. Tenis haberlerini uzun süredir aksatıyorum.Bir sürü şey oldu tenis dünyasında. İşte önemli gelişmeler...
Genel olarak bakarsak haber özetlerine: Yıl sonun dolayısıyla verilen spor ödülleri, tenise geri dönen Henin ve Clijsters' ın müthiş performansları, hazırlık turnuvaları ve teniste 2010 başlangıç turnuvaları.

Rafael Nadal'a durmak yok

Tenis sezonunun uzunca bir bölümünü sakatlıklarla boğuşarak geçiren 6 Grand Slam şampiyonu, yeni sezon hazırlıklarına erkenden başladı.Bu sezon yaptığı hataları, bir daha tekrarlamayacağını belirten Rafa, "Sakat sakat turnuvalar bitirdim ve acısını ben çektim. Benzer hataları tekrarlamayacağım" diye konuştu.

Justine Henin...
Kazanamadığı tek Grand Slam Wimbledon'ı kazanmak için tenise geri döndüğünü ima eden eski 1 numara, "Federer'in Roland Garros'u kazandığını izlediğimde çok garip duygular hissettim. Sanki içimden bir ses beni çağırıyordu. Ben bu sesi birkaç gün duymayı reddettim ama sonunda pes ettim. Tenise geri dönmek için gerekli cesareti bulmuştum ve rakete elimi tekrar sürdüğümde bu sporu ne kadar çok sevdiğimi bir kez daha anladım" sözlerini söyledi.
Kendisini hiçbir zaman çim kort oyuncusu olarak görmediğini ifade eden Belçikalı tenisçi, "Williams kardeşlerin sert vuruşlarından her zaman çekinmişimdir. 2007 yılında Bartoli'ye yarı finalde yenilmemin sebebi de Venus'le yüzleşmekten korktuğum içindir" diye konuştu.
Justine Henin büyük favori olarak geldiği 2007 Wimbledon'ında Marion Bartoli'ye yarı finalde yenilmişti...

Ülkesinde düzenlenen hazırlık turnuvasında Flavia Penneta'yı mağlup eden Justine Henin'in son galibiyeti Nadia Petrova'ya karşı oldu.Kahire'de oynanan gösteri maçında, 20 numaralı Nadia Petrova'yı 7-6 ve 6-2'lik setlerle yenen Henin üst üste 3. galibiyetini de elde etti.
Justine Henin, Brisbane International turnuvasında resmi olarak tenise geri döndü.


Kim Clijsters Venus'ü de yendi
Bir buçuk yıl önce ilk çocuğunu dünyaya getiren ve kortlara döndükten sonra katıldığı henüz 3. turnuvada şampiyon olan 26 yaşındaki tenisçi, böylelikle ABD Açık'taki ikinci tekler zaferine ulaştı.
Daha sonra, ilk kez kendi seyircisi önünde kortlara çıkan Kim Clijsters ile Venus'un maçı eğlence ve görsel şov şeklinde geçti.14 bin kişinin önünde oynanan maçı 26 yaşındaki tenisçi 6-1 ve 7-5 mağlup etti.Clijsters maç sonunda, "Kendi seyircim önünde maç kazanmak her zaman mutluluk verici" diye konuştu.

Yılın tenisçileri Serena ve Roger
Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF), İsviçreli tenisçi Roger Federer ile ABD'li bayan tenisçi Serena Williams'ı "2009'un Dünya Şampiyonu" ilan etti.Federer bu ödülü 5'inci, Williams ise 2'nci kez aldı.ITF, çift bayanlarda Serena-Venus Williams'ı, çift erkeklerde ise Bob ve Mike Bryan'ı seçti.

Abu Dhabi...
Abu Dhabi'de düzenlenen Capitala World Turnuvası'nda yarı final maçlarında Wawrinka'yı yenen Soderling Federer'le, Nikolay Davydenko'yu yenen David Ferrer de Rafael Nadal'la karşılaştı.
Robin Soderling,yarı finalde kariyerinde hiç yenemediği hatta set almakta bile zorlandığı Roger Federer'i, 6-7 / 7-6 ve 6-2'lik setlerle saf dışı bırakan İsveçli raket, 2010'a güzel bir giriş yaptı.
Geçtiğimiz yıl 3 Grand Slam'de de mağlup ettiği Soderling'e tıpkı Davydenko'ya olduğu gibi 13. maçında ilk kez yenilen Federer ise, "Ona karşı oynayarak sezona başlamak zor ama yine de maçtan zevk aldım" diye konuştu.
Federer'in elenmesinden sonra korta çıkan Rafael Nadal, vatandaşı David Ferrer'e ilk sette tie-breaklerle üstünlük kurdu.İkinci sete servis kırarak başlayan Rafa, daha rahat bir set skoruyla (6-3) adını finale yazdırdı.
Nadal finalde, kendisinin 31 maçlık toprak kort galibiyet serisini sonlandırıp, Fransa Açık'tan elenmesine sebep olan Soderling'i mağlup ederek seneye şampiyonlukla başladı.Maç boyu 1 kez servis kıran Rafa, 7-6 ve 7-5'lik setlerle kupaya uzandı ve Soderling'den rövanşı aldı. Turnuvanın 3.'sü ise David Ferrer'i yenen Roger Federer oldu.

Doha...
Teniste dünyanın 1 ve 2 numaraları olan Roger Federer ile Rafael Nadal, Doha'da sihirli halı üstünde maç yaptılar.Bugünlerde başlayacak olan Katar-ExxonMobil Open Turnuvası ile yeni sezona start verecek olan başarılı raketler, Souq Wagif'teki eşsiz sihirli halı üzerinde bir gösteri maçı yaptılar.
Mücadele ilgiyle takip edildi. Vinç yardımıyla havada tutulan halı üzerinde Nadal'a karşı oynayan Federer, "2010 yılında 1 numarayı korumak en büyük hedefim. Nadal ile burada oynamak çok güzeldi; çünkü benim için bir ilkti" diye konuştu.

Diğer haberler:

*Roger Federer(İsviçre) ve Del Potro(Arjantin) ülkelerinde yılın sporcuları seçildiler.

*İpek Şenoğlu'na "Acıbadem" desteği.Milli tenisçi İpek Şenoğlu, Acıbadem Sağlık Grubu ile bireysel sağlık sponsorluğu anlaşması imzaladı.

*Hindistan'ın Chennai kentinde düzenlenen ATP World Tour'da mücadele eden Marsel İlhan, organizasyondaki ikinci maçında yenilerek elendi.Marsel İlhan'ın, 18 Ocak Pazartesi günü başlayacak Avustralya Açık Tenis Turnuvası için Melbourne'e hareket edeceği bildirildi.

*Dünyanın eski 1 numaralı raketi Rus Maria Sharapova, Tayland’daki Hua Hin şehrinin 100’üncü kuruluş yıldönümü için ABD'li ünlü tenisçi Venüs Williams ile bir gösteri maçı yaptı.
Sharapova 1. sette 6-3, 2. sette ise 6-4'lük skorla rakibine üstünlük sağlayarak, karşılaşmadan 2-0 galip ayrılmasını bildi.

Kaynaklar: tenishaber.com , sporx.com