15 Aralık 2009 Salı

Son 10 yılın en iyi tenisçisi Federer

Efsane tenisçilerin bile artık dile getirmekten kaçınmadığı 'Tarihin En İyisi' sıfatından sonra Roger Federer'e bir övgü de ATP'nin resmi sitesinden geldi...
ATP resmi sitesi aracılığıyla duyurduğu, 'Son 10 Yılın En İyi 5 Tenisçisi' sıralamasında şaşırtıcı olmayacak bir şekilde Roger Federer 1. oldu.

Tenisçilerin 2000-2009 yılları arasındaki performanslarının dikkate alındığı listede 2.sırayı Federer'in ezeli rakibi Rafael Nadal alırken, bir dönemi domine eden Lleyton Hewitt de 3.sırada kendisine yer buldu.Kazandığı 3 Avustralya Açık Grand Slam'iyle birlikte efsanelerden Andre Agassi 4. isim olarak açıklanırken, 2003 Amerika Açık şampiyonu Andy Roddick de 5. sırada yer aldı.

Ayrıca son 10 yılın "En iyi 10 başarısı&olayları" da belirlenmiş. Listenin ilk sıralarında Roger Federer' in kazandığı müthiş başarılar var: Wimbledon ve Amerika' yı 5'er kez kazanması,aynı yıl içerisinde 4 büyük turnuvada final oynaması ve bunu 3 kez başarması,4 grand slam' i kazanması ve 22 grand slam yarı finali oynaması...Liste o kadar uzun ki ,Roger bunu sonuna kadar hakediyor...

5 Aralık 2009 Cumartesi

Teniste Son Gelişmeler-05.12.2009

Bu günlerde üç önemli gelişme var tenis dünyasında...

İlki, 30 yaşındaki ünlü Fransız bayan raket Amelie Mauresmo, tenis kariyerini sonlandırdığını açıkladı. Eski 1 numara ve 2006 yılında Avustralya Açık ve Wimbledon Tenis Turnuvalarında tek bayanlar şampiyonu olan Mauresmo, ''Yarışmak için artık yanıp tutuşmadığını'' gerekçe göstererek, tenisi bıraktığını bildirdi.

Sezonu 21. sırada bitiren 30 yaşındaki Fransız raket, artık yüksek düzeyde mücadele etmek istemediğini ifade ederek, gözyaşları içinde, ''Artık antrenman yapmak istemiyorum. Bir karar vermek zorundaydım. Yaşınız ilerledikçe zirvede kalmanız zorlaşıyor. Sıra dışı bir kariyere sahip olduğum ve kortta büyük heyecanlar yaşama fırsatı bulduğum için kendimi şanslı hissediyorum'' diye konuştu.


İkinci haberimiz ise yine bayanlar tenisinden: Şu anki bir numara Serena Williams' a verilen rekor ceza...
Olayı hatırlarsak; ABD Açık yarı finalinde Belçikalı Kim Clijsters’e karşı ikinci sette, 6-5 (15-30) gerideyken, servisi sırasında çizgi faulü yaptığını söyleyen bayan hakeme küfür eden ve raketini yere atarak kıran Serena, bu oyunda kaybettiği puanlarla seti de 7-5 kaybederek turnuvaya veda etmişti.Serena’ya, kurallara göre en ağır ceza olan 10.500 $ para cezası verilirken, soruşturma açılmıştı.Nihayet tamamlanan soruşturma sonucunda Serena’ya 82 bin Dolar ceza kesilirken, iki sene boyunca benzer davranışlar sergilemesi durumunda bu turnuvanın dışında bırakılması kararlaştırıldı.
Böyle bir durumda para cezası da 175 bin $’a dek çıkabilecek. Bir Grand Slam’de kesilen en büyük ceza 1990′larda Jeff Tarango’ya verilen 48 bin dolardı. Teklerde 11, çiftlerde de 12 Grand Slam zaferi yaşayan Serena, kariyeri boyunca 25.5 milyon $ kazanarak, dünyanın en çok kazanan kadın sporcusu unvanına sahip.
Dolayısıyla1 numaranın iki sene boyunca rahat durması gerekli...

Üçüncü haber ise; Davis Cup başladı...
Davis Cup, teniste ülkelerin erkek takımlarıyla mücadele ettikleri uluslararası bir kupa..
Turnuva takvimine buradan ulaşabilirsiniz.
Tüm gelişmeleri turnuvanın sitesinden takip edebilirsiniz.

29 Kasım 2009 Pazar

ATP Dünya Turu Finalleri Şampiyon Nikolay Davydenko

Kıran kırana , dolu dolu geçen bir turnuvayı geride bıraktık, belki de bir turnuvadan daha fazlasıydı Londra...Ve mutlu sona geçen sene finalde kaybeden Davydenko ulaştı...

İlk maçlar A grubunda 22 kasım Pazar günü oynandı:
Murray- Del Potro 6-3 3-6 6-2
Federer-Verdasco 4-6 7-5 6-1

B grubunda ise ilk maçlar 23 kasım Pazartesi günü oynandı:
Soderling-Nadal 6-4 6-4
Djokovic-Davydenko 3-6 6-4 7-5

Soderling-Nadal maçı 6-4 6-4 Soderling' in üstünlüğüyle bitti ve Soderling Nadal' a karşı Fransa Açık'taki galibiyetinin tesadüf olmadığını gösterdi. Nadal' ın durumu ise vahimdi. Maç sonunda Soderling' in açıklamları ikilinin arasındaki gerginliğin(!) bittiğini düşündürdü. Ayrıca maç sonunda Nadal' a ,2005 yılında Meksika'da kazandığı fakat havaalanına giderken takside unuttuğu ödülünün bir benzeri verildi.

Diğer Maçlar:
Federer-Murray 3-6 6-3 6-1
Del Potro-Verdasco 6-4 3-6 7-6(7-1)

Soderling-Djokovic 7-6(5) 6-1
Nadal-Davydenko 1-6 6-7 (4)

Murray-Verdasco 6-4 6-7(4) 7-6(3)
Del Potro-Federer 6-2 6-7(5) 6-3

Juan Martin Del Potro'nun Roger Federer'i final setinde 6-3'le geçmesi, Andy Murray'i turnuvanın dışına itti. Eğer final setinde skor 6-4 olsaydı, tur atlayan isim Murray olacaktı...
(Del Potro Robin Round bölümünde 45 oyun kazanıp, 43 oyun kaybetti. Murray'in rakamı ise 44'e 43) .Murray'in tüm tur ümitlerini Federer'e bağlaması, tenis dünyasında kaderin bir cilvesi olarak yorumlanıyor. Çünkü geçen yıl Federer, Murray'e yenilerek Masters Cup'a veda etmişti.
Üstelik Murray önceden turu garantilemiş fakat ilerki turlarda Federer gibi bir isimle karşılaşmamak için varını yoğunu ortaya koyarak maçı kazanmıştı.

Nadal-Djokovic 7-6 6-3
Davydenko-Soderling 7-6 4-6 6-3
Nikolay Davydenko'nun, Soderling'i 7-6 / 4-6 ve 6-3'lük setlerle geçmesi, Djokovic'in ipini çekti.

Yarı Final:
Roger Federer, daha önce hiç yenilmediği Davydenko'ya 13. maçında yenilerek turnuvaya veda etti...6-2 4-6 7-5
Davydenko ise geçtiğimiz yıl final oynadığı bu turnuvada bir kez daha finale çıkarak, istikrarlı çizgisini sürdürdü.

İlk Grand Slam finalinde şampiyonluğa ulaşan genç Arjantinli, turnuvanın flaş ismi Robin Soderling'i 6-7 / 6-3 / 7-6 biten setler sonucu eleyerek, Londra'da finalist oldu.Nikolay Davydenko'yla şampiyonluk mücadelesi verecek olan Del Potro, bu turnuvada 2. kez mücadele ediyordu.

Final:
Davydenko-Del Potro 6-3 6-4


Turnuvadaki tekler ve çiftler maç sonuçlarına buradan ulaşabilirsiniz.

Turnuva devam ederken yaşanan gelişmeler:

*Federer 5.kez seneyi lider kapayacak.Geçtiğimiz yıl 1.sıradaki yerini Rafael Nadal'a kaptıran İsviçreli raket, 1 yıl aradan sonra yeniden zirveye kurularak Ivan Lendl'ın 1989'da yaptığı geriye dönüşten bu yana, bunu tekrarlayan ilk tenisçi olma özelliğini de eline geçirdi. Ivan Lendl 1988 yılında Mats Wilander'e zirveyi kaptırmış, 1 yıl sonra yeniden birinci olmuştu.

*Turnuva sırasında Federer'in çok yakın arkadaşlarından biri olan dünyaca ünlü golf oyuncusu Tiger Woods'un trafik kazası geçirdiği haberi İsviçreli raketi endişeye soktu. Menajeri, Tiger Woods'un sağlık durumunun çok iyi olduğunu ve hastaneden çıkartıldığını belirtince, İsviçreli rahatladı.

*Nadal hayranlarını fazlasıyla üzdü. Set bile alamadan turnuvadan elendi.

21 Kasım 2009 Cumartesi

Londra Öncesi Son Gelişmeler

Davis Cup öncesi sezonun son turnuvası olan ve bu sezonun en iyi 8 erkek tenisçisinin yarışacağı " ustalar turnuvası" bu yıl 22-29 Kasım arası Londra' da yapılacak. Londra'da düzenlenecek Masters Cup öncesi son gelişmeleri aktarayım.

Öncelikle benim için çok kötü bir haberle başlıyorum,erkek tenisinde en sevdiğim tenisçi olan Andy Roddick sakatlığı nedeniyle bu turnuvadan çekildi ve yerine Robin Soderling turnuvaya dahil oldu,ayrıca Tsonga da yedek olarak bu turnuva için hazır bulunacak. 6 numaralı seribaşı Roddick kararını üzüntüyle açıkladığını belirtirken, dizindeki sakatlığı atlatamadığını ve bu sebeple Londra'ya gidemeyeceğini söyledi.

Tenis tarihine altın harflerle yazılacak olan başarıları 2009 yılıyla birlikte tamamlayan Roger Federer daha uzun süre tenis oynamak istediğini açıkladı.İngiliz Sunday Times gazetesine konuşan ATP 1 numarası, "Daha yolun yarısındayım. Uzun süre daha tenis oynamak istiyorum. Bence 32-33 yaşına kadar tenis oynamamda bir mahsur yok çünkü bu seviyemi o yaşıma kadar koruyacağımı ümit ediyorum" dedi.Daha önce 2012 Londra Olimpiyatları'nda yarışmayı kendisine hedef seçen Federer, kızlarının kendisini izleyebilecek yaşa gelmelerini bekleyeceğini, ardından tenisi bırakacağını belirtti.Federer Ağustos ayında 28 yaşına girmişti.(Ayrıca kendileri çok sosyal, facebook' ta Londra' daki yat gezisi sırasında çekilen bir fotoyu paylaşmış ve aralıklarla açıklamalar yapıyor)

Kafalardaki bir diğer soru ise sezonu kim birinci olarak bitirecek?
Roger Federer son aylardaki başarısız performansına rağmen halen 10.150 puanla lider durumda.İkinci sıradaki Rafael Nadal'ın da şu sıralar formsuz olmasıyla İsviçreli tenisçi Londra'daki turnuvaya oldukça rahat giriyor. Çünkü 9.205 puanı bulunan İspanyol rakibi önünde puan avantajına sahip.Ancak sezonu lider durumda bitirmek isteyen Nadal'ın şansı yok değil. Geçtiğimiz sezon bu turnuvaya katılmayan Rafa, bu avantajını kullanmak isteyecek.

Rafael Nadal'ın sezonu 1.sırada bitirmesi için şu senaryoların gerçekleşmesi gerekiyor;

1-) Eğer Nadal oynadığı tüm maçları kazanır ve şampiyonluğa yenilgisiz ulaşırsa 1500 puan toplayacak. Federer yerini koruyabilmek için grubundaki tüm maçları kazanmak veya finale çıkmak zorunda.

2-) Eğer Nadal Robin Round bölümünde 2-1'lik skor çıkarıp, şampiyon olursa 1300 puan kazanacak. Karşı tarafta ise Federer'in buna karşılık olarak 2 maç kazanması veya en az 1 Robin Round maçını kazanıp, finale yükselmesi gerekecek.

3-) Son şık ise Nadal'ın finale çıkıp kaybetmesi. Bu durumda 1000 puan alacak olan Rafa'ya karşılık Federer'in yalnızca 1 maçını kazanması kendisini sezon birincisi ilan etmesi için yeterli olacak.

Gelelim turnuvaya...
Gruplar
A Grubu
Roger Federer
Andy Murray
Fernando Verdasco
Juan Martin Del Potro

B Grubu
Rafael Nadal
Novak Djokovic
Robin Soderling
Nikolay Davydenko

İlk Maçlar
Roger Federer - Fernando Verdasco
Andy Murray - Juan Martin Del Potro
-----
Rafael Nadal - Robin Soderling
Novak Djokovic - Nikolay Davydenko

Benim gönlüm Del Potro' nun kazanmasından yana ama iki favori tenisçi Federer ve Nadal' ın performansı çok önemli, bu iki tenisçiyi zorlayacak isimler ise son turnuvalara baktığımızda hiç kuşkusuz Djokovic ve Andy Murray. Tabii ki diğer tenisçiler de çok önemli işler yapabilir..Ayrıca ben bu turnuva için Federer' den sonra favori olarak Djokovic' i görüyorum..

15 Kasım 2009 Pazar

Paris Şampiyon Novak Djokovic

Fransa'nın başkenti Paris'te düzenlenen BNP Paribas Masters Tenis Turnuvasında mutlu sona Djokovic ulaştı.
Paris Tenis turnuvasının resmi sitesi
Turnuvadaki tüm sonuçlar

Federer' in ikinci turda elenmesi, bunu değerlendiremeyen Nadal'ın yarı finalde , son turnuvalarda müthiş bir performans gösteren Djokovic' e elenmesi ve Djokovic'in yükselen performansını sürdürerek bu turnuvayı kazanması...
Çok önemli bir turnuvayı geride bıraktık. Londra' ya katılacak en iyi sekiz raket belirlenmiş oldu. Nadal'ın Tsonga'yı yenmesi ve Soderling'in Nole'e elenmesi sayesinde Londra'ya son bilet Nadal'ın vatandaşı Verdasco'nun oldu.

Bu turnuvada ilk turu bye geçen Nole, 2. turda Juan MONACO ile karşılaştı ve 6-3 7-5 'lik setlerle rakibini yendi. 3. turda Arnaud CLEMENT ile karşılaşan Djokovic 6-2 6-2 'lik setlerle kazanmaya devam etti. Çeyrek finalde Robin SODERLING'i 6-4 1-6 6-3 ile zorlanarak geçen tenisçi, yarı finalde Nadal'ı 6-2 6-3 ile geçti ve finalde Gael MONFILS ile karşılaştı ve rakibini 6-2 5-7 7-6 'lık setlerle yenmeyi başardı ve şampiyonluğa ulaştı.

Londra Final serisini buradan takip edebilirsiniz...
Bu turnuvaya katılmaya hak kazanan en iyi 8 tenisçi:
Roger Federer
Rafael Nadal
Novak Djokovic
Andy Murray
Juan Martin del Potro
Andy Roddick
Nikolay Davydenko
Fernando Verdasco

11 Kasım 2009 Çarşamba

Valencia Şampiyon Andy Murray

İspanya’nın Valencia şehrinde düzenlenen Valencia Açık Tenis Turnuvası, Andy Murray’in şampiyonluğuyla tamamlandı. Geçirdiği sakatlığın ardından iki ay sonra ilk kez korta ayak basan İngiliz raket Andy Murray, Valencia Açık Finali’nde Rus tenisçi Mikhail Youzhny ile mücadele etti. Murray, daha önce sadece bir kez karşılaştığı ve yendiği rakibini zorlanmadan yendi. İlk seti 6-3 kazanan ATP klasmanının 4.’sü, ikinci setite 6-2 kazandı ve galibiyetini ilan etti.
Bu sezon 6. turnuvasını kazanan Murray, kariyerinde toplamda 14. turnuva zaferini elde etti.
Andy Murray, maçın ardından yaptığı açıklamada, "Sakatlık döneminin ardından galibiyetle geri dönmek güzel oldu" dedi.

Andy Murray : Daniel TRAVER 6-3 6-1
Andy Murray : Leonardo MAYER 6-4 3-6 6-3
Andy Murray : Albert MONTANES 6-4 6-2
Andy Murray : Fernando VERDASCO 6-3 2-6 6-3
Andy Murray : Mikhail YOUZHNY 6-3 6-2

Turnuvanın resmi sitesi: www.valenciaopen500.com
Turnuvada yapılan maçlar: 2009 Valencia

Turkcell, Marsel İlhan'a sponsor oldu

Turkcell, Türkiye sıralamasında 1 numara, dünya sıralamasında ise 151'inci olan milli tenisçi Marsel İlhan'a sponsor oldu. Marsel İlhan'a tam destek verecek olan Turkcell, kondisyoner ve fitness dışında, başarılı sporcuyu yurt içi ve yurt dışında katıldığı turnuvalarda iPhone, Vınn 3G Mobil Modem gibi ürünlerle teknolojik olarak da destekleyecek.

Turkcell Kurumsal İletişim ve İlişkilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Koray Öztürkler ve Marsel İlhan'ın katılacağı basın sohbet toplantısı, 11.11.2009 saat 12.00'de Conrad Otel'de yapılacak.

9 Kasım 2009 Pazartesi

Basel Şampiyon Novak Djokovic

Basel Cup'ta son 3 yılın şampiyonu Roger Federer, uzun süre sonra ilk kez boy gösterdiği ülkesinde Novak Djokovic'e mağlup oldu.

Kendi seyircisi önünde zorlanmadan finale çıkan Roger Federer, Stepanek karşısında 3 maç puanını çeviren Novak Djokovic ile karşılaştı.Final maçının ilk setini 6-4 kazanan Nole karşısında, seyirci desteğiyle 2.seti 4-6 kazanan Federer, final setine çok kötü bir giriş yaptı.
Buna karşılık Novak Djokovic'in tecrübeli rakibine oranla daha hazır olduğu final setine 4-0'la öne fırlayıp başladı ve avantajını maç sonuna kadar korudu.

Bu yıl İsviçreli tenisçiyi 3. kez mağlup eden Novak Djokovic, sezon genelinde rakibine karşı 3-2 de üstünlük kurdu.500 puanlık bu turnuvada geçtiğimiz yıl şampiyon olan Federer ufak da olsa puan kaybı yaşarken, Sırp tenisçi 3.sıradaki yerini emniyete aldı.

Federer'in maçları:(31 Ekim - 8 kasım 2009)
Roger Federer - Olivier Rochus : 6-3 6-4 (1st round)
Roger Federer - Andreas Seppi : 6-3 6-3 (2nd round)
Roger Federer - Evgeny Korolev : 6-3 6-2 (1/4 final)
Roger Federer - Marco Chiudinelli : 7-6 6-3 (1/2 final)
Roger Federer - Novak Djokovic: 4-6 6-4 2-6 (final)

Bütün maç sonuçlarına buradan ulaşabilirsiniz...

1 Kasım 2009 Pazar

Doha Şampiyon Serena Williams

Tek bayanlarda dünyanın ilk 8 tenisçisinin mücadele ettiği Katar'ın Doha şehrindeki Doha Tenis Turnuvası sona erdi.
Raketlerin beyaz ve kestane rengi olarak iki gruba ayrıldığı turnuvada beyaz grupta Dinara Safina, Karoline Wozniacki, Victoria Azarenka ve Jelena Jankovic yer aldı. (Dinara Safina, sakatlığından dolayı çekilmişti. Safina'nın yerine turnuvaya dahil olan Vera Zvonareva da sakatlığından dolayı çekilirken; yerine Radwanska gruba katıldı.)

Victoria Azarenka - Jelena Jankovic 6-2 , 6-3
Caroline Wozniacki - Victoria Azarenka 1-6 , 6-4 , 7-5
Dinara Safina - Jelena Jankovic (Safina çekildi)
Zvonareva - Caroline Wozniacki 0-6 , 7-6 , 4-6
Caroline Wozniacki - Jelena Jankovic 2-6 , 2-6
Radwanska - Victoria Azarenka 4-6 , 2-5 ( Victoria Azarenka çekildi)


Kestane rengi grupta da Serena Williams, Venus Williams, Svetlana Kuznetsova ve Elena Dementieva yer aldı.
Serena Williams - Svetlana Kuznetsova 7-6 , 7-5
Serena Williams - Venus Williams 5-7 , 6-4 , 7-6
Serena Williams - Elena Dementieva 6-2 , 6-4
Venus Williams - Svetlana Kuznetsova 6-2 , 6-7 , 6-4
Kuznetsova - Elene Dementieva 6-3 , 6-2
Dementieva - Venüs Williams 3-6 , 7-6 , 6-2

yarı final
Venus Williams - Jelena Jankovic 5-7 , 6-3 , 6-4
Caroline Wozniacki - Serena Williams 6-4 , 0-1 (Wozniacki çekildi)

final
Serena Williams - Venus Williams 6-2 , 7-6