24 Mart 2016 Perşembe

Podcast 2 : Indian Wells analizi

İkinci kez yaptığımız podcastte pazar günü biten Indian Wells'i erkeklerde ve kadınlarda değerlendirdik; turnuva direktörü Moore'un açıklamalarını, çok kısa şekilde Miami eşleşmelerini ve Türk tenisçilerin neler yaptığını konuştuk.


10 Mart 2016 Perşembe

Tenis podcast'imiz hayırlı olsun

Herkese merhabalar,
İçimizdeki tenis sevgisini bastıramadık ve farklı birşey deneyelim dedik.
Arkadaşım Seda Gülgönül ile radyo programı tadında haftalık turnuvaların ve yaşanan gelişmelerin değerlendirildiği bi program yapmaya karar verdik.
Bu daha ilk adımımız, dolayısıyla çok eksiğimiz olduğunun, yalpaladığımızın farkındayız.
Bize bir süre katlanırsanız, her programda daha iyiye gideceğimize inanıyoruz.
İlk programda Sharapova'nın doping olayını, Indian Wells'i ve geçen hafta oynanan Davis Kupası'nı konuştuk.
Arka plan sesleri umarım çok rahatsız etmez :)
İyi dinlemeler.

8 Mart 2016 Salı

Buz üstündeki inek yavrusu düştü ve dopinge bulandı

Bir gün önce (pazartesi), Sharapova'nın salı günü Los Angeles'ta önemli bir açıklama yapacağı yazıldı kendi resmi internet sitesinde. Haber hızla yayıldı ve emeklilik tenis dünyasında en çok kullanılan kelime oldu bi anda. İşte bu yüzden dopingi kimse beklemiyordu. İlk duyduğunuzda ne hissettiyseniz, özellikle Masha'yı seviyorsanız, Sharapova da 2 martta ITF'ten (Uluslararası Tenis Federasyonu) aldığı doping pozitif bildirimini görünce aynı şeyi hissetmiş olmalı.

Açıkçası beklentim, Sharapova'nın kronik sakatlık nedeniyle ameliyat olacağı ve tenisten aylarca uzak kalacağı idi. Yerli ve yabancı medyanın özellikle emekliliğe vurgu yapması, benim için durumu itici hale getirdi ve basın toplantısını izlemeyi düşünmedim. Ki zaten kader ağlarını ördü ve uyuyakaldım :)

Önce, arkadaşlardan gelen telefon bildirimleri haber verdi sabah uyanınca. Sonra açıklamanın detaylarını öğrenme ateşi içinde okudum uzun bi süre, iş yerinde ve gizlice :(

Bu arada Sharapova emeklilik iddiaları üzerine :"Eğer tenisi bıraktığımı açıklayacak olsaydım, bunu Los Angeles'ta basit bir otelde, böyle kötü bir halının üzerinde açıklamazdım" diyerek en azından espri yeteneğini kaybetmediğini gösterdi.


Kara bulutlar

Yılın ilk büyük turnuvası Avustralya Açık'a şike iddialarıyla başlamıştık, ne yazık ki ikinci önemli turnuva olan Indian Wells öncesi bu kez dopingi konuşuyoruz. Ve beni bir sıkıntı basıyor. Çünkü özellikle tenisi az takip eden insanlar, bu durumu tüm tenis dünyasına ait sanıyor.

26 ocakta Avustralya Açık çeyrek finalinde Serena Williams'a kaybeden Sharapova'dan maç sonunda kan örneği alındı ve doping testi pozitif çıktı. Sağlık sorunları nedeniyle (magnezyum eksikliği, düzensiz kalp ritmi, diyabet) aile doktorunun tavsiyesiyle 2006'dan beri kullandığı ilacın (meldonyum) 1 Ocak 2016'dan itibaren yasaklı madde sayılması ve bu durumun Sharapova ya da takımın herhangi bir üyesi tarafından anlaşılamaması olayı bu noktaya getirdi.

Geçen yılın ekim ayında performans artırıcı olarak gördüğü meldonyumu yasaklayacağını söyleyen WADA (Dünya Anti-Doping Ajansı) Rusya'yı uyardı. 22 aralıkta tenisçilere meldonyumun da dahil olduğu yasaklı madde listesini gönderdi. Sharapova ise maili gördü ama ekteki listeye bakmadı.


Sponsorlar kaçıyor

18 yıldır birlikte çalıştığı ve 2010'dan itibaren 8 yıllığına 70 milyon dolarlık anlaşma yaptığı Nike sponsorluğu askıya aldı.
Nike doping nedeniyle iki kez men cezası alan Justin Gatlin ile bir sene önce sözleşme imzalamıştı.
2013'te marka elçisi olduğu Porsche planlanan aktiviteleri erteledi.
2004'ten beri sponsoru olan ünlü İsviçreli saat markası Tag Heuer, 2015 sonunda biten sponsorluk anlaşmasını yenilemeyeceğini açıkladı.
Forbes listesinde son 11 yıldır en çok kazanan kadın sporcu olan Sharapova geçen yıl sadece 6.5'u turnuvalardan toplam 29.5 milyon dolar kazandı.


Ne kadar ceza alacak?

Kesin karar öncesi geçici men cezası alan Sharapova'nın doping cezası 12 martta başlayacak, sonu ise şu anda belirsiz. ITF maddesine göre, bu maddenin “kasten performansı artırmaya yönelik” kullandığı tespit edilirse 4 yıl, kasıtlı değilse 2 yıl, önemli bir hata bulunmazsa (tedavi amaçlı olması mesela) 1 yıl ceza verilir.
Türkiye Dopingle Mücadele Komisyonu Genel Koordinatörü Prof. Dr. Rüştü Güner, Maria Sharapova'nın 1 Ocak 2016'dan önce elde ettiği şampiyonlukların bu durumdan etkilenmeyeceğini söyledi.


Sharapova'nın kariyeri

2004'te 17 yaşında Serena'yı yenerek Wimbledon'u kazanan Sharapova 2005'te dünya 1 numarası oldu. Kariyeri boyunca 35 şampiyonluk yaşayan dünya 7 numarası Sharapova 36 milyon dolar para ödülü kazandı. Sakatlıklar nedeniyle Wimbledon sonrası 8 ayda sadece 4 turnuvada oynayan Sharapova, aktif oyuncular arasında Williams'ların arkasında en çok slam kazanan 3. oyuncu durumunda. 2012'de Rusya adına ülke bayrağını taşyan Sharapova kariyerinin son olimpiyatını büyük ihtimalle kaçıracak. Tabi böyle düşünmeyenler de var


Ceza alan diğer sporcular

Bu yıl yasaklı listesine giren meldonyum maddesi nedeniyle doping testi pozitif çıkan sporcular: 2 Ukraynalı biatloncu (Olga Abramova, Artem Tyshchenko), Rus bisikletçi Eduard Vorganov, (bu pazartesi açıklanan) buz dansında Avrupa şampiyonu ve 2014 Kış Olimpiyatlarında altın madalya alan takımın üyesi Rus Ekaterina Bobrova, 1500 metre Dünya Şampiyonu koşucu Etiyopya asıllı İsveçli Abeba Aregawi, Etiyopyalı maratoncu EndeShaw Negesse.
Ve bugün verilen haberde Rusya voleybol milli takımı ve Dinamo Moskova'da oynayan Alexander Markin'in doping tesitinde meldonyuma rastlandığı açıklandı.



"Doping testim pozitif çıktı ve tüm sorumluluğu alıyorum. 'Mildronat' denen bu ilacı, doktorumun gözetiminde 10 yıldır kullanıyorum. Birkaç gün önce Uluslararası Tenis Federasyonundan bir mektup aldım ve bu maddenin diğer adının da 'meldonyum' olduğunu öğrendim. Fakat 1 Ocak'tan itibaren yasaklı maddeler listesine alındığını bilmiyordum"
Rus tenisçi ayrıca "Yasaklı maddeler listesinde yapılan güncellemelerle ilgili 22 Aralık'ta Dünya Dopingle Mücadele Ajansından bir e-posta geldiği ve oradaki linke girmediği" itirafında da bulundu.
"Çok büyük bir hata yaptım. Dört yaşımdan beri oynadığım tenise ve beni sevenlere düş kırıklığı yaşattım. Bunun sonuçları olacağının farkındayım ama kariyerimin bu şekilde bitmesini istemiyorum. Umarım yeniden tenise dönme fırsatı verilir."
kaynak : ntvspor

Eurosport tüm süreci iyi analiz etmiş

Meldonyum nedir

Sharapova'nın basın toplantısının tamamını izlemek için

Tenisçilerin tepkileri

Emekli tenisçi Capriati'den ağır tepki

Yakın tarihte doping cezası alan tenisçiler

ITF açıklama

ITF Doping rehberi

WADA Açıklama

WADA 2016 yasaklı madde listesi (S4 kısmında)